Back to home
LIFESTYLE

Kolory, które wciągam ustami

Kto mnie zna, ten wie, że kocham kolory. Że przemawiają do mnie te intensywne, choć nie pogardzę pudrowym różem. W jedzeniu kieruję się również kolorami. Wybieram posiłki o intensywnych barwach, bo za nimi idą wyraziste smaki. I to jest dla mnie definicja uczty dla zmysłów.

Wielokolorowe, o rozmaitych kształtach i w różnych rozmiarach: dynie to tykwy rosnące na płożącej się lub pnącej łodydze. Patisona, cukinię, kabaczka cenię za łagodny w smaku i delikatny miąższ, który można doprawić na mnóstwo sposobów. Dynia acorn, dynia kabocha czy zwyczajna mają gęsty miąższ, który dopiero pod wpływem gotowania nabiera słodkiego smaku i kremowej konsystencji.

Co roku wracam do niezawodnego samorobiącego się przepisu na dyniowate. I co roku jaram się jego wyjątkowością i prostotą. Bo przecież w kuchni trzeba tak robić, żeby się nie narobić.

Co muszę naszykować na jakieś 6 porcji? A no to:

250 ml oliwy extra vergine
60 ml octu winnego z czerwonego wina
6 obranych i lekko zgniecionych ząbków czosnku
6 liści laurowych
po 1 łyżce posiekanego świeżego tymianku i rozmarynu
sól + pieprz
1,5 kg pokrojonych na kawałki różnych warzyw dyniowatych (patison, dynia, cukinia, kabaczek)

 

                       

Najpierw robię winegret: w misce mieszam oliwę, ocet, czosnek, liście laurowe, tymianek, rozmaryn i po pół łyżeczki soli i pieprzu. Połowę sosu odstawiam. Drugą połową smaruję warzywa, które przykrywam folią i trzymam w temperaturze pokojowej jakieś 1-2 godzin.

Odpalam grilla w piekarniku lub normalnego ogrodowego. Natłuszczam blaszkę do grillowania. Wyjmuję warzywa z marynaty i grilluję jakieś 3-5 minut z każdej strony.

Na stół wjeżdżają skropione pozostałą częścią marynaty. A ja odpływam.

 

By Miss Brave, 8 października 2020

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
O MNIE

Z głosem budzika mój mózg wchodzi na maksymalne obroty i pozostaje w tym stanie aż nocne zmęczenie nie zwali mnie z nóg. Myślę, więc jestem - to mnie określa. Myśli ulotne, więc imperatyw każe pisać. Pisać dla Was.

czytaj więcej
PODEJRZYJ MNIE
ZAJRZYJ NA MOJEGO INSTA
Instagram API currently not available.

Newsletter Signup

Zostaw maila, by dostawać info o najnowszych wpisach
Instagram API currently not available.